Brexit no deal

Wat betekent dit voor werkgevers met Britten in dienst en Britse werknemers en studenten?

Gisteren heeft het Britse parlement niet ingestemd met de Brexit deal zoals deze in overleg met de EU was opgesteld. De Brexit staat op 29 maart aanstaande al gepland. Dat brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar over wat er nu gaat gebeuren.
Eu, Verenigd Koninkrijk, 2016, Probleem, Engeland

Brexit en het migratierecht

Hebt u als werkgever Britse onderdanen in dienst? Of bent u Brit en woont of werkt u in Nederland? Bent u een gezinslid van een Brit die in Nederland woont of werkt? Dan begrijpen wij dat u graag wilt weten wat de ‘no deal Brexit’ voor u betekent.   Onze specialisten op het gebied van migratierecht houden de actualiteiten uiteraard voor u in de gaten. Via deze informatie houden we u graag op de hoogte en geven we u graag een paar tips.

Brexit en de Nederlandse overheid

Bent u Brits burger en verblijft u op 29 maart 2019 rechtmatig in Nederland? Dan geldt voor u het volgende:

  • U mag voor werk, verblijf of studie in Nederland tot 1 juli 2020 blijven;
  • U ontvangt voor 29 maart 2019 van de IND een brief hierover. Deze brief is uw tijdelijke verblijfsvergunning tot 1 juli 2020
  • Voor 1 april 2020 ontvangt u een uitnodiging van de IND om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen.

Wat kunt u nu zelf al doen?

Voor Britse onderdanen in Nederland:

  • Zorg dat u bent geregistreerd in de gemeente waar u verblijft en dat de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) kloppen. De IND gebruikt deze gegevens om u te informeren over Brexit. Hebt u de informatiebrief over uw tijdelijke verblijfsvergunning voor 29 maart 2019 niet ontvangen? Checkt u dan op mijnoverheid.nl of via het gemeentehuis van de plaats waar u verblijft of uw gegevens in de GBA kloppen.
  • Vraag een DigID aan

Voor Nederlandse werkgevers met Britten die hun bedrijf werken:

  • Inventariseer uw personeelsbestand. Hoeveel Britten werken in uw bedrijf en via welke constructie? Zijn ze gedetacheerd, werken ze via een uitzendbureau, payroll of zijn ze bij u in dienst?

Begeleiding voor werkgevers

Bij Kessels Advocaten kunnen we u adviseren over de constructies die u kunt gebruiken om Britse onderdanen in uw bedrijf te laten werken. Zij mogen in ieder geval tot 1 juli 2020 in Nederland wonen en werken. U moet echter wel voorbereid zijn op de periode erna. Op dit moment is nog niet duidelijk welke eisen gaan gelden voor Britse werknemers na 1 juli 2020. Neem contact met ons op, wij kunnen u adviseren over alternatieve routes om ervoor te zorgen dat uw bedrijf gewoon door kan draaien.

Begeleiding voor werknemers en studenten

Onze specialisten migratierecht hebben ruime ervaring met het begeleiden van de aanvraag voor een verblijfsvergunning en alle vragen en omstandigheden die daarbij komen kijken. Hier hangt voor u uiteraard veel van af. Laat u daarom goed adviseren.

Meer weten over de actuele situatie? Neemt u dan gerust contact met ons op!