Doorstart na een faillissement

In het nieuws komen regelmatige berichten voorbij over failliete bedrijven die een doorstart maken. Maar hoe zit dat nu precies, zo’n doorstart?

Wat er gebeurt bij een doorstart is dat de onderneming wordt gekocht door een andere partij. Dat houdt in dat alleen de eigendommen van de onderneming worden gekocht. De failliete rechtspersoon, en daarmee ook de schulden, blijven achter. De curator bepaalt vaak de waarde van die eigendommen.

Indien u nog iets tegoed heeft van de failliete onderneming, dan kunt na de doorstart niet bij de nieuwe eigenaar van de eigendommen aankloppen. Ook al wordt de naam van de failliete onderneming door de nieuwe eigenaar overgenomen of blijft de onderneming gevestigd in hetzelfde pand. U zult in de rij met schuldeisers moeten aansluiten.

Voor werknemers is een doorstart niet altijd voordelig. De curator zal proberen om zoveel mogelijk werknemers bij de doorgestarte onderneming te plaatsen. Echter is de nieuwe eigenaar niet wettelijk verplicht om het personeel mee over te nemen.

 

Share this article

Comments are closed.