pech op vakantie kosten
;
by Madelon Beljaars

(Letsel)schade op vakantie in het buitenland, wat dan?

We zitten midden in de vakantietijd. Veel Nederlanders zijn inmiddels naar zonnige(re) bestemmingen vertrokken voor een welverdiende vakantie. Tijd voor leuke dingen en ontspanning!

Maar waar u misschien niet aan denkt… Ook op vakantie in buitenland kunnen er allerlei dingen  gebeuren waardoor u (letsel)schade lijdt, bijvoorbeeld een verkeersongeval, een ongeval in het zwembad, etc.

Hierbij enkele tips voor u wat u moet doen als u op vakantie (letsel)schade lijdt, als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of anderszins.

  • Check van tevoren uw ziektekosten- en reisverzekering, wat wordt er gedekt als u een medische behandeling nodig heeft? Wordt er vervangend vervoer georganiseerd? Wordt de repatriëring verzorgd?;
  • Bij vervoer met de auto in Europa, neem een Europees schadeformulier mee;
  • Maak indien mogelijk, zo spoedig mogelijk foto’s van de situatie ter plaatse nadat het schadebrengende feit zich heeft voldaan. Noteer ook de naw-gegevens van de aansprakelijke partij en de getuigen. Mocht u dermate ernstig gewond zijn dat u hier niet meer toe in staat bent, dan is de kans groot dat ambulance en politie worden ingeschakeld. De gegevens kunnen dan later altijd nog worden opgevraagd bij de politie;
  • Breng bij letsel zo spoedig mogelijk een bezoek aan een arts, zo kunt u later aantonen dat u als gevolg van het schadebrengende feit letsel hebt opgelopen en dat het letsel niet bijvoorbeeld later door iets anders is ontstaan;
  • Bewaar rekeningen, bonnetjes etc. van de kosten die u heeft moeten maken als gevolg van het gebeurde waardoor u schade lijdt.
  • Schakel na terugkeer een belangenbehartiger in om met u de mogelijkheden tot het verhalen van uw schade op de aansprakelijke partij te bekijken.

Of het uiteindelijk daadwerkelijk ook mogelijk is uw schade vergoed te krijgen, is van veel aspecten afhankelijk en helaas niet eenduidig te beantwoorden.

Zo moet de zaak vaak worden beoordeeld op grond van de daar geldende regelgeving en die is in alle landen anders. Bij verkeersongevallen bestaat er wel een EU-regeling op grond waarvan er een Nederlands schaderegelingsbureau dient te worden ingeschakeld door de buitenlandse aansprakelijke partij, zodat de schade toch in Nederland en in de Nederlandse taal kan worden geregeld. Soms kan ook de reisorganisatie worden aangesproken.

Zonodig zullen wij samen met u de mogelijkheden bekijken, maar we hopen bovenal natuurlijk dat u bovenstaande tips niet in de praktijk hoeft te brengen. Kessels advocaten wenst u een fijne vakantie!

Comments are closed.